Workshop Stepjoring 16-06-2018 Na een keer uitgesteld te zijn wegens onverantwoordelijk hoge temperaturen, was het zaterdag 16 juni dan eindelijk zover. De eerste workshop van HondsBeste vond plaats! Een workshop steppen met je hond. In officiële vak- en sporttermen ook wel Stepjoring genoemd. Hierbij loopt/rent de hond voor de step terwijl de eigenaar/handler mee stept. Door deze combinatie ben je beiden actief bezig terwijl de benodigde kracht verdeeld wordt. Samen sporten zorgt voor een sterkere band tussen eigenaar en hond, is goed voor de algehele conditie en is bovenal gewoon leuk om samen te doen. 

Het ging ons en de deelnemers er niet om hier nu direct een heel fanatieke nieuwe sporthobby van te maken maar gewoon gezellig, lekker en positief iets anders met je hond te ondernemen. Samen op avontuur is namelijk voor veel honden ontzettend leuk. Middels deze workshop hebben wij laten zien dat er meer mogelijkheden zijn om aan de behoeften van honden te voldoen, zelf actiever bezig te zijn en teamverbanden te versterken.

Om de workshop goed, veilig en verantwoord te laten verlopen, hadden wij ervoor gekozen een professional op dit gebied uit te nodigen om juiste uitleg en begeleiding te geven. 
Voor de meeste deelnemers was het namelijk zo dat ze na hun kindertijd niet meer op een step hadden gestaan. En zeker met je hond ervoor of ernaast dien je wel goed te weten wat je moet of kan doen. De energieke, leerzame en leuke uitleg van Nataschja werd opgezogen als een spons. Haar eindeloze passie voor deze manier van sporten sloeg al heel snel over op de deelnemers. Door de duidelijke uitleg, mooie anekdotes en het delen van eigen ervaringen, stonden de deelnemers te trappelen om aan de slag te gaan. 

Maar... eerst moest er "droog" geoefend worden. Eerst maar eens wennen aan zelf weer op een step te staan, de juiste houding aan te nemen zodat het steppen weer "eigen" werd. Wat een lol! Volwassenen die zich weer even kind voelen, een genot om te zien! Naast de pret werd er wel degelijk zeer serieus gestept en geluisterd naar de aanwijzingen van Nataschja want na de lunch zou het 'echte' werk eraan komen. Samen met de honden gaan steppen!

De één had wat meer proefrondjes en begeleiding nodig dan de ander om het steppen goed onder de knie te krijgen. Iets wat logisch is en totaal niets uitmaakte. Door de goede begeleiding van Nataschja, Hans, Lies en Genco kreeg eenieder heel snel het vertrouwen. 

Na de heerlijke en uitgebreide lunch, verzorgd door Iris en Lies, was het dan zover. Nataschja nam het voortouw. Als professional dien je niet alleen de juiste uitleg te geven maar ook het goede voorbeeld. Langs de zijkant van het voormalig kazerneterrein op een groenstrook (want dat is beter voor de pootjes van de honden) beet zij de spits af met één van de honden van de deelnemers. Geweldig om te zien dat een hond die dit nog nooit had gedaan direct al heel goed in de gaten had wat de bedoeling was! 

Echter, dit was ook voor alle deelnemers de eerste keer dus er waren er toch een paar nog wat huiverig. Daar kwam de tomeloze energie van Nataschja, die klein van stuk is even heel handig om de hoek kijken. De deelnemers die de eerste run nog niet zelfstandig aandurfden, werd aangeboden dat Nataschja die voor haar rekening zou nemen. Dank daarvoor, Nataschja! Daardoor gaf het iedereen het zetje in vertrouwen wat nodig was om samen met hun honden de stap (step) te maken.

En daar gingen ze hoor! Om en om, elkaar en de honden ruimte en tijd gunnend, geduldig wachtend op hun beurt, elkaar nog enthousiaster makend en positief elkaar helpen en ondersteunen. Wat een lol kun je hebben! 

De groep werd onderverdeeld en verspreid over het terrein zodat niemand elkaar in de weg kon steppen en de honden voldoende ruimte hadden zodat die zich ook op hun taak konden focussen. Naast het duidelijk hoorbare en zichtbare plezier van de menselijke deelnemers viel op dat ook de honden het geweldig naar hun zin hadden. Logisch natuurlijk, want zij waren lekker actief samen met hun baasjes bezig, mochten doen wat de meeste honden heel erg leuk vinden (als een malle lekker rennen) en kregen daar natuurlijk de bijbehorende positieve aandacht en beloningen voor. 

Omdat een aantal teams het op het kazerneterrein heel goed deden, en er een geschikt bos naast het terrein lag, is een deel van de groep onder leiding van Nataschja nog een rondje gaan steppen in het bos. De rest bleef niet ongemoeid achter hoor, die gingen in etappes nog even door op het inmiddels bekende terrein zonder verdere uitdagingen. Geheel begrijpelijk want het is nogal wat om je vrij snel te bewegen in een bos waar andere invloeden en prikkels rondwaren die jou of je hond uit je concentratie kunnen halen. 

Na terugkomst van de groep die het bos in was gegaan, werden alle ervaringen en het geleerde door de deelnemers onderling nog even doorgenomen en gedeeld onder het genot van een verfrissend drankje.

Heerlijk om al die positieve en vrolijke mensen zo te zien samenkomen! Saamhorigheid, respect, acceptatie en vriendelijkheid over en weer. Dat zien wij graag door heel de hondenwereld groeien. Hierdoor kwamen ook de honden, waarvan sommigen het best spannend vonden met andere honden zo dicht om hun heen, steeds nader tot elkaar. Je zag ze elkaar steunen, ruimte geven en respect hebben voor elkaar.

Niet alleen de mensen hebben genoten, misschien een aantal honden nog wel meer! Daar doen we het allemaal voor... De teams sterker en hechter maken, mens en hond leren met elkaar om te gaan en de honden een mooie tijd mee te geven waar ze in hun dromen nog even de tijd voor nemen om alles te verwerken.

Al met al was deze eerste workshop van HondsBeste een groot succes en zal zeer zeker een vervolg gaan krijgen!
Na de zomer starten we met lessen in Canicross, Bike- en Stepjoring. Gewoon voor de gezelligheid of fanatiek sporten, wij passen de groepen daarop aan.
Houd onze website en social media in de gaten als je hieraan wilt deelnemen.

Onze dank gaat natuurlijk uit naar alle deelnemers en vooral hun honden (die het stuk voor stuk fantastisch hebben gedaan!) maar ook naar Nataschja voor haar prachtige uitleg en geweldige begeleiding! Al ben je klein van stuk, jouw energieke uitleg en aanpak werkten zo aanstekelijk dat niemand meer te houden was!

Ook danken wij Genco & Iris en SubTraining voor het regelen van de prachtige, perfecte locatie, de heerlijke lunch en tevens tomeloze begeleiding.
En tenslotte Henk van der Tuin voor zijn prachtige foto's van deze fantastische dag! 

Als team actief bezig zijn... HondsBeste beloning!!


    10-07-2018 09:25     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.